Cum sa explorezi planeta Marte cu ajutorul unei aripi zburatoare?


Printr-un proiect al NASA care dezvolta in acest moment, prin intermediul inginerului Al Bowers si a echipei conduse de acesta, o aripa zburatoare in miniatura ce va participa in viitor la misiunile NASA de explorare a planetei  Marte.

Idea pentru design-ul aripii zburatoare le-a venit celor de la NASA din lumea pasarilor, inspirati fiind de un albatros, dar si de proiectul aripii zburatoare Horten Ho229 realizata de fratii Horten, in timpul celui de al doilea razboi mondial.

Scopul final al inginerului NASA  este sa  creeze o aripa zburatoare care sa planeze deasupra solului de pe Planeta Rosie reusind  astfel  sa cerceteze suprafete mult mai intinse.

In aceste conditii explorarea Planetei Rosii ar putea lua o cu totul alta turnura.  In trecut agentiile spatiale s-au concentrat pe trimiterea vehiculelor de mici dimensiuni pe Marte de genul rover-elor. Insa marea limitare a acestora  este data de suprafata infima pe care o pot explora. Cel mai recent rover care a amartizat a fost Curiosity, in 2012, iar acesta a reusit sa parcurga doar 9 kilometri, deci aproximativ 2 km/ an. Astfel misiunile agentiilor spatiale sunt extrem de limitate. Intr-adevar rover-ele au si numeroase avantaje – pot studia solul, pot acumula mostre de sol, sau pot chiar fora pentru a cauta semne de viata sub scoarta planetei. Insa un vehicul aerian poate acoperi o suprafata mult mai mare.

Zborul pe planeta Marte implica insa probleme serioase si mai ales numeroase caci daca doresti sa zbori pe Marte trebuie sa privesti aerodinamica dintr-o cu totul alta perspectiva. Desi gravitatia martiana este cam o treime din gravitatia Pamantului, atmosfera sa este aproximativ 1% din cea terestra.  „De aceea in atmosfera martiana trebuie sa zbori cu un vehicul foarte mic pentru a interactiona cu moleculele de aer, . E ca si cum ai zbura la 30.000 metri deasupra pamantului, spune Bowers. Acesta a mai declarat ca, pentru o eficienta sporita, se incearca pe cat posibil eliminarea componentelor „inutile” ale vehiculelor zburatoare, cum ar fi coada. Bowers a calculat ca prin eliminarea cozii se poate reduce franarea cauzata de rezistenta aerului la inaintare cu pana la 20%.
Se doreste astfel crearea unei aripi zburatoare cu anvergura de 60 de centimetri care va cantari doar 1.5 kilograme. Aceasta va fi transportata pe Marte intr-un satelit cubic cu latura de 30 de centimetri. Aripa va zbura aproximativ 2 minute si se va deplasa cu 600 km/h. Pentru a naviga aripa va fi dotata cu harti ale Planetei Rosii si va putea masura, pentru prima data, presiunea atmosfecrica si temperatura.

Echipa lui Bowers si-a propus ca in cursul acestui an sa testeze modelul satelitului cubic si al aripii zburatoare in atmosfera superioara a Pamantului.

Pe viitor va fi chiar posibil, daca acest proiect se dovedeste un succes, ca exploratorii Planetei Marte sa fie transportati pe distante mici pe suprafata lui Marte de astfel de aripi zburatoare.

Cine stie, poate exploratori ai Coloniei lui Elon Musk?


Autor: aviatim | Sursa: NASA | Sursa foto: NASA | 09.03.2017

Nu există comentarii încă.

Lasă un comentariu