Mig-29 donate Serbiei nu au primit acceptul de survol al Romaniei


Va povesteam acum ceva timp ca Serbia urmeaza sa primeasca 14 avioane Mig-29 donatie din partea Rusiei si Belarusului, pe care sarbii intentionau sa le aduca pe calea aerului pentru a face economie prin neimplicarea unor avioane cargo care sa transporte Mig-urile dezasamblate. Numai ca atat Romania, cat si Bulgaria, nu si-au dat acordul pentru survolul spatiului aerian, aceeiasi decizie fiind luata si de catre Ucraina. Ca urmare a acestei situatii, livrarea celor 14 Mig-uri se va mai prelungi o vreme in contextul in care acestea vor trebui dezasamblate (doar aripile) si urcate, cate doua, in avioane cargo rusesti. Pe langa durata mai mare de livrare a acestora se mai pune si problema costurilor, care devin in acest moment mult mai mari. Surprinzator, partea sarba nu pare sa fie foarte deranjata de aceasta situatie, in contextul in care Romania si Bulgaria sunt tari membre NATO, sarbii considerand ca prin acest statut se supun unor regulamente care ar impiedica acceptarea survolarii spatiului lor aerian.

In cazul Ucrainei lucrurile sunt si mai complicate dat fiind conflictul cu separatistii din est, sustinuti de Rusia. In acest context ideea de a avea in spatiul aerian avioane militare rusesti, pilotate de pilotii militari rusi, parca nu prea le surade ucrainienilor.

Pe de alta parte, sarbii trebuiau sa se astepte la situatia aceasta, in contextul in care in 2016 cele doua elicoptere Mil Mi-17V, livrate de de Rusia, nu au primit drept de survol al spatiului aerian al Romaniei si Bulgariei, si au ajuns in Serbia tot in cala avioanelor cargo rusesti.

Diferenta era ca atunci erau doar doua elicoptere si un singur avion cargo, pe cand acum sunt 14 Mig-uri imbarcate in 7 avioane cargo. Or astea sunt pe bani multi, mai ales atunci cand sunt livrate de rusi.


Autor: aviatim | Sursa: adevarul.ro | Foto: aviatim

Nu există comentarii încă.

Lasă un comentariu