Urmeaza achizitia de elicoptere militare fabricate la IAR Brasov?


Airbus Helicopters și IAR Brasov au semnat un acord general pentru o colaborare exclusivă în scopul producerii elicopterului multirol H215M, de categorie grea, echipat cu două motoare.

Conform acordului, IAR va deveni contractor principal pentru orice comanda viitoare de H215M pe care Ministerul Apărării Naționale o va face pentru a înlocui flota îmbătrânită.

”Suntem mândri că am semnat acest acord de exclusivitate care reprezintă rezultatul a aproape 50 de ani de cooperare între IAR și Airbus Helicopters. IAR a construit aproximativ 360 de elicoptere sub licență mulțumită parteneriatului de succes cu Airbus Helicopters și suntem nerăbdători să ne implicăm în personalizarea și producerea elicopterului H215M”, a declarat directorul general al IAR, Neculai Banea.

”Acest acord este o etapă importantă, de referință, în construcția un parteneriat european în domeniul apărării. Suntem convinși că relația aceasta va dura alți 50 de ani și că H215M va corespunde în totalitate necesităților Armatei Române, a declarat Olivier Michalon”, Senior Vice President pentru Europa al Airbus Helicopters.

Sursa: Agerpress

Declaratia celor de mai sus imi suna a precomanda din partea Fortelor Aeriene Romane pentru elicopterele militare Airbus. Cel mai probabil ca varianta militara va fi produsa sub licenta, asa cum a fost si IAR-330 Puma, de IAR Brasov.

Cumva e si firesc dupa ce ai produs sub licenta IAR-330 Puma sa treci la varianta urmatoare.

Ceea ce ma nedumireste este ca achiztia unor elicoptere militare noi nu era prevazuta in bugetul de 9,5 miliarde de lei, pentru care Ministrul Aparari a cerut aprobarea Paramentului Romaniei in luna aprilie 2017. Poate mai urmeaza si alte surprize?

Ramane de vazut.


Sursa: Agerpress | Foto: aviatim | 13.04.2017

Nu există comentarii încă.

Lasă un comentariu